Akárhogy is, ez egy igazi hungarikum. Vannak, akik csak a szájukat húzogatják ha a lángosról van szó, de az emberek többsége ha nem is imádja, de bizonyára nosztalgiával gondol rá, hiszen gyerekkorunkban jó néhányat elfogyasztottunk strandolás közben.
Szóval, így készült a krumplis lángos:
Sós vízben megfőztem 3 krumplit, leszűrtem (a levet nem öntöttem ki), és krumplinyomóval összetörtem.
5 dkg élesztőt felfuttattam egy csésze tejben egy kevés cukorral.
1 kiló lisztből a tört krumplival, sóval, élesztővel közepesen lágy tésztát dagasztottam. Ehhez részben tejet, részben pedig a krumpli főzőlevét használtam fel. Nagyjából 1 órát kelesztettem, majd ujjnyi vastagra nyújtottam a tésztát, és egy csészével kiszaggattam. Eztán a kis lángosokat letakartam terítővel, és most egy rövidebb, 15 perces várakozás következett, majd forró olajban kisütöttem a tésztát.
Nálam most a tejfölös-lilahagymás változat a favorit, de persze a hagyományos fokhagymás is jól fogyott.
Így nézett ki a megkelt tészta |
Szaggatás szigorúan csészével - ahogy anyutól láttam |
Sütés bő olajban |
Hagymás-tejfölös, a kedvenc |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése