2012. január 21., szombat

Krumplis pogácsa


Még pályakezdő koromban egy tsz irodáján dolgoztam, ahol mindig megünnepeltük mindenkinek a névnapját. Nagyon sok finomság volt mindig, mert ilyenkor mindenki kitett magáért, hogy jól megvendégelje a kollegákat.
Ez a pogácsa recept is abból az időből származik, és azóta is rendszeresen megsütöm.
Az a jó benne, hogy 1 napra hűtőbe lehet tenni, tehát ha hamarabb szeretnénk vacsorát csinálni, akkor egyik nap meggyúrjuk, másik nap csak sütjük, és nem kell várakozni, míg a tészta megkel.

Hozzávalók:
80 dkg liszt
1 tojás
1 tejföl
2 púpos evőkanál fagyos zsír
2 közepes krumpli
1 élesztó
fél liter tej

A krumplit megfőzzük sós vízben,majd leszőrjök és jól összetörjük.
Az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt közepesen lágy tésztát dagasztunk.
Kelesztő tálba téve 1 napra mehet a műtőbe.
Másnap, amikor kivesszük a hűtőszekrényből átgyúrjuk, kinyújtjuk, és késsel csíkokat vágunk a tetejére, ugyanúgy ahogy más pogácsánál is tenni szoktuk.

 
 

Én most megkentem felvert tojással, de ez általában elmarad.
Kiszaggatjuk az általunk szeretett méretre, majd szép pirosra sütjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése