2013. február 18., hétfő

Milliomos szelet

Fogalmam nincs, miről kaphatta ez a sütemény a nevét - hacsak arról nem, hogy ugyan milliomosnak nem kell lenni az elkészítéséhez, de nem tartozik az legolcsóbban elkészíthető sütik közé. Azonban nagyon kiadós, és finom, minden ráköltött forint nagyon megéri :)
Már többször elkészítettem, de még soha nem sikerült lencsevégre kapni. Nem, mintha elszaladt volna, de nagyon hamar elfogyott és nem jutott idő a fotózgatására.

Hozzávalók a tészta réteghez:
17 dkg liszt
12 dkg margarin
5 dkg nádcukor (persze normál kristálycukor is megfelel)
csipet só

Az anyagokat elmorzsoltam, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe szórtam és kézzel egyenletes vastagságúra nyomkodtam, majd megsütöttem.
Ekkor  nekiláttam a karamell rétegnek, aminek a hozzávalói:

5 tubus sűrített tej
2 evőkanál nádcukor (lehet enélkül is akinek a tej elég édes)
10 dkg margarin 
nagy csipet só

A sűrített tejeket kinyomtam egy kis lábasba. Bele került a margarin, a cukor és a nagy csipet só is, majd lassú tűzön 1-1,5 órát folyamatosan kevergetve főztem. Nagyon kell vele vigyázni, egy pillanat alatt oda tud égni! Nagyjából kétharmadára sűrűsödött a krém, amikor késznek minősítettem, és ráöntöttem a tésztára. Kicsit megrázogattam, hogy szép sima legyen a felülete, majd hagytam kihűlni.
A karamell rétegre csoki került: 20 dkg étcsokit olvasztottam fel, 3 evőkanálnyi étolajjal, majd elegyengettem a sütim tetején. Szintén finoman megrázogattam a simaság érdekében, majd amikor az egész kellőképpen kihűlt, beraktam a hűtőbe.
A szeletelés nem ment túl szépen, a vastag csokiréteg eléggé kifogott rajtam, nem lettek szépségdíjasok a szeletek. Szerencsére, ez az ízekre semmiféle negatív hatással nem volt. Öcsém szülinapi extra ajándéka volt, úgy érzem sikert arattam vele :)
Íme a képek:





A karamell réteggel kapcsolatban még egy gondolat... Korábban a Lidl-ben kapható kondenz tejből készítettem, nagyon jó lett az eredmény, de sajnos ez a termék nagyon rövid idő alatt eltűnt az üzlet polcairól. Később tesztként egy másik típusú, üveges kondenz tejjel próbálkoztam, nem igazán tetszett, közel sem volt olyan jó az eredmény. Viszont ez a mostani, tubusos sűrített tejes változat lett a legjobb, és a leggyorsabb megoldás is, mindenképpen ennél maradok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése