2013. november 26., kedd

Házi csirkemájas

Szeretem a májasokat, sok jóízű változata kapható üzletben is, de egyre többet hallunk róla, mi minden kerül bele a nagyüzemi gyártás során. Ugyan mindig nem jut idő arra, hogy mindent házilag készítsünk el (sajnos), de időnként érdemes időt szánni rá, hogy otthon készítsük el a szendvicsbe valót, hiszen akkor biztosan tudjuk, mi az ami bele került (feltételezve, hogy a húsfélék kiválasztásánál is körültekintően járunk el).
A házi májas igazán nem időigényes, tehát ha van egy szabad félóránk, neki is foghatunk. Jó néhány héttel ezelőtt én is készítettem egy adagot próbaképpen, amikor még teli volt a kert mindenféle finom zöldséggel.
Fél kiló csirkemájat átmostam, megtisztítottam, majd feldaraboltam nem túl apróra. 2 nagyobb fej hagymát megtisztítottam, majd félbe vágtam és felkarikáztam. Szintén megtisztítottam 3 gerezd fokhagymát is.
Egy serpenyőben kacsazsírt (bármilyen más zsiradékkal is jó lehet) hevítettem, majd amikor felmelegedett, beleraktam a hagymát, és addig kevergettem míg megpuhult. Ekkor lereszeltem a fokhagyma gerezdeket, amit a hagymával együtt kevergettem, végül a lecsepegtetett májat is hozzá adtam. A máj sütése nem igényel túl sok időt, szorgalmasan kevergettem, amíg valamennyi darab átsült. Ekkor sóztam, borsoztam, majorannát adtam hozzá. Levettem a tűzről, majd hagytam egy picit kihűlni, és aprító gépben pépesítettem. Ha túl száraznak tűnne pépesítés közben, akkor mehet hozzá még egy kis zsiradék. Amikor ez meg van, lehet még utána ízesíteni, ha nem lenne tökéletes.
A kész májpástétomot egy kerámia tálba raktam, a tetejét szépen elsimítottam, és leöntöttem olvasztott kacsazsírral. Így elzártam a levegőtől abban bízva, hogy nem kell nagyon hamar elfogyasztanom, hanem kibír néhány napot. És valóban, néhány nap után, amikor megkezdtem, még mindig friss volt, és nagyon finom.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése