2012. október 3., szerda

Vrbnik, Horvátország

Idén újra ellátogattunk Crikvenicára, egy hosszú hétvégére. Tavaly annyira megtetszett, hogy megmaradt erre a nyárra is úti célnak, és nagy valószínűséggel a jövő évre is megtartjuk.
A legérdekesebb most egy félnapos hajókirándulás volt, amit Vrbnikbe tettünk. Egy órányi hajókázás után a hajóm kapitánya körbe vezetett minket a városkában, nagyon érdekes dolgokat mesélt annak múltjáról és jelenéről. A nagyjából egy órás idegenvezetés végén megkóstoltunk finom füge pálinkát illetve helyi bort is, majd egy rövid szabad program után már indultunk is vissza.
A városról annyit megtudtunk, hogy  a II. világháború előtt többezer lakója volt, azonban mára a számunk néhány százra lecsökkent. A többség Kanadába, Ausztráliába, Új-Zélandra vándorolt ki, nyaranta haza jönnek és turizmusból élnek.
A mezőgazdaságra a klíma nagyon jó hatással van, egész évben tudnak aratni, illetve szintén a klímának köszönhetően nincs szükség vegyszerek használatára, mivel nincsenek a szárazföldön oly jellemző kártevők. Évente 11 hónapot süt a nap a szigetre.
A régi város valamennyi épülete kőből készült, melyhez a helyi börtön "lakóit" vették igénybe, ők faragták kőből az építkezésekhez szükséges téglákat.

Hajónk, a Roberta - nevét a tulajdonosáról kapta

A csodás kékségű Adria

Az egyik kis sziget a sok száz közül

Közeledünk

Vrbnik, még mindig a hajóról

A kikötő és környéke

Egykor olíva olajat sajtoltak vele

Nagyszerű hangulatú kisváros

A templom parkja a lélegzetelállító panorámával

Itt ezt a látványt élvezi, aki a veteményesében dolgozgat

A nagy templom tornya

Kilátás egy másik veteményesből

  
Crikvenica kikötője




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése