2013. június 2., vasárnap

Kis kalácsok

Ez a kalács nem az én, hanem anyukám műve. Ő nagyon jó ebben a műfajban, úgyhogy én meg sem próbálkozom vele, hiszen a kelt tészta sütésben úgysem vehetném fel vele a versenyt. Nem is akarom.
"Mali kolaci" azaz kis kalácsok. Ez a Dráva-mentén élő horvátok "nemzeti eledele", amelyet nagyon sok asszony hétről hétre megsüt a családjának, leginkább hétvégén reggelire. Felkelnek kora hajnalban, dagasztanak, nyújtanak, töltenek és sütnek, hogy mire a család felébred, készen legyen. A legáltalánosabb tölteléke a sós túró, de készül káposztás, meggyes, mákos, kakaós is.

A mai adag hozzávalói:
1 kg liszt
1/2 kg rétesliszt
tej
2 élesztő


3 evőkanál étolaj

Anyu hozzávalókból az olaj kivételével légy tésztát dagasztott, amit jó 20 percig kell folytatott, hogy a tészta megfelelő állagú, hólyagos legyen. Ekkor kell beledolgozott a 3 evőkanál étolajat, majd 3 részre vágta a tésztát, és letakarva nagyjából 20 percig pihentette.



Amíg a tészta pihent, elkészültek a töltelékek:
1. sós túróshoz: fél kiló félzsíros túró, só, 1 tojással kikeverve
2. káposztáshoz: a káposztát szokásos módon, lereszeleve olajban megsütni, majd sóval és borssal ízesíteni
3. mákoshoz: ízlés szerinti darált mák cukorral összekeverve

A pihenő után következett a tészta kinyújtása, amely ugyanúgy működik, mint a hagyományos rétesnél, annyi csak a különbség, hogy ez a tészta vastagabb.



Amikor szépen kinyújtotta a tésztát, meglocsolta egy kevés olajjal és tejföllel, majd megszórta a töltelékkel. (Itt vigyázni kell, mert a túl sok töltelék elnehezíti a tésztát, és nem lesz könnyű.)

 

Ezután ugyanúgy, mint a rétest, szépen feltekerte.


Mivel a töltelék nem lett elég, készült egy adag "üres" is, amibe csak tejföl került.
Aztán kis darabokra vágta, és kiolajozott tepsibe fektette a darabokat, szorosan egymás mellé.


Sütés előtt pihentette szintén 20 percig, majd mehetett a sütőbe, míg szép pirosra nem sült.



A végeredmény isteni lett, alig várjuk a következő alkalmat.
Köszi, anyu!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése