2011. október 4., kedd

Vaníliás tekercsek

Nemrégiben vettem vanília rudat, és mivel még soha életemben nem használtam, körülnéztem a neten, mégis milyen finomsághoz lenne érdemes felhasználni.
Találtam egy vaníliás tekercs receptet, amit ma saját szájízemre alakítva meg is sütöttem.

Egy fél adag készült, amihez a hozzávalók:

250 g liszt
4 dkg cukor
1/4 élesztő
5 dkg olvasztott margarin
1 tojás
csipet só
1-1,5 dl tej
vanília rúd

A töltelékhez:

3 dkg olvasztott vaj
5 dkg cukor
mazsola

Tegnap kimértem az összes felhasználandó cukrot, amibe belekapartam a vanília rúdból a magokat,és hozzá raktam a "héjat" is, hogy a cukor jól vegye át a vanília ízt.
A tészta hozzávalóiból a szokásos módon tésztát dagasztottam, amit félre tettem amíg megkelt. Fél óra elég is volt.
Ez után kisodortam vékonyra, megkentem vastagon olvasztott vajjal, majd megszórtam 5 dkg vaníliás cukorral és egy marék mazsolával, majd feltekertem, és kb. 4 cm-es darabokra szeleteltem a tésztát. Egy fakanál nyelével benyomtam a tésztát a közepénél, majd kivajazott sütőtálra helyeztem valamennyit úgy, hogy legyen köztük egy kevés hely, aztán meglocsoltam kevés olvasztott margarinnal.


Nagyjából 10 perc pihentetés után begyújtottam a sütőt, és a tekercseket a hideg sütőbe toltam.
Amikor már szépen pirultak, rákanalaztam 1 dl, vaníliával és kardamommal elkevert tejet, majd még néhány percig a sütőben hagytam.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése