2011. december 11., vasárnap

Guru kehely


Mostanság újra nagy hangsúlyt kapnak különböző áruházak heti akcióiban a retrónak nevezett édességek, és úgy gondolom nem kis sikerrel. Legalábbis, ha magamból indulok ki. A 70-es évek szülötteinek biztos szép emlékeket idéz többek között a téli fagyi, a gumi cumi, a limonádé por, vagy különböző várak képeivel ellátott kis csokoládé. Számomra nem, ugyanez a kategória, mégis ide sorolták a túró rudit is, illetve annak néhány tovább fejlesztett változata, mint például a guru, amely nagyon sokakat serkentett az otthoni változat megalkotására.

Ezt készítettem el én is, és elégedett voltam az eredménnyel a végén.

Hozzávalók (nekem ebből 3 pohárral lett):

A túrós alaphoz:
25 dkg túró
2 kanál tejföl
1 vaníliás cukor
3 kanál cukor
1/4 citrom leve és héja

A karamell réteghez:
2 dl tejszín
4 kanál barna cukor
csipet só

A csokoládé réteghez:
10 dkg csokoládé
fél dl tejszín
aprított mogyoró

Elsőként a karamellt érdemes elkészíteni, mert ehhez szükséges a legtöbb idő: a tejszínt a cukorral és egy csipet sóval feltesszük főni, és lassú lángon addig főzzük, míg besűrűsödik, de még önthető az állaga, majd hagyjuk lehűlni.
A csokoládét összetörjük, majd gőz felett felolvasztjuk. Hozzá keverjük a tejszínt, majd együtt tovább főzzük gőz felett, majd a karamellhez hasonlóan hagyjuk kicsit kihűlni.
A túrós alaphoz a hozzávalókat alaposan kikeverjük, és érdemes megkóstolni, hogy a cukor elég volt-e, vagy pótlásra szorul.
Ezután kerülhet rétegenként a pohárba: egy réteg túró, majd a karamell, végül a tejszínes csokoládé, a tetejére pedig vágott török mogyoró kerül. 
Az egyszerűség kedvéért a csokis réteg készülhet mogyorós csokoládéból.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése