2011. november 2., szerda

Sült paprkikakrém és vinete

Szüleim még az első fagy előtt igyekeztek minden jót betakarítani a kertből, és még utoljára készíthetünk néhány finomságot friss, otthoni, vegyszermentes zöldségekből.
A szendvicsből a szalámi kiváltására - vagy ha valaki nagyon ragaszkodik hozzá - akkor vele együtt a szendvicsek felturbózására különböző zöldségkrémeket készíthetünk.
Sültpaprika krémet és vinetét készítettem.

A paprika krémhez piros, vastaghúsú paprikára van szükségünk, melyet egy alufóliával bélelt tepsibe raktam, és forró sütőben megsütöttem. Nem kell kimagozni, csak megmosni és megtörölni, aztán mehet is a sütőbe. Hosszú ideig tart a folyamat, időnként érdemes megfordítani a paprikákat, és nem kell megijedni, ha sülés közben fekete foltos lesz, ez inkább előnyére válik. (A legszerencsésebb, ha valakinek grilles sütője van, de hagyományos gáz sütőben is elkészíthető - nekem is ilyenem van.)


Amikor megsültek a paprikák, lefedtem egy alufólia darabbal a tepsit, majd félre tettem míg kihűlt. Eztán lehet nekilátni a magozásnak, illetve a paprikáról lehúztam a megfeketedett héját. A húsát egy edénybe tettem, egy meghámozott és kimagozott paradicsom társaságában, majd botmixerrel pépesítettem. Hozzá kevertem egy kevés olajat és balzsam ecetet, illetve sóztam és borsoztam. A megfelelő íz eléréséhez a kóstolgatást javaslom, szerintem ez a legjobb módszer.

A vinetéhez egy egész padlizsánt - szintén sütöben - megsütöttem, de előtte még késsel beszúrkltam néhány helyen, hogy sülés közben a benne levő folyadék távozni tudjon.
Ha kihűlt a padlizsán, a paprikához hasonlóan leszedjük a héját majd mehet a robotgépbe egy kisebb hagyma társaságában. Itt is adtam hozzá olajat, illetve sót, esetleg lehet gazdagítani egy kevés majonézzel is.

Mindkét krém lezárható dobozba került, lezárás előtt még meglocsoltam némi olajjal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése