2011. június 13., hétfő

Csiga - darázsfészek

Szeretek kipróbálni új recepteket, de ha valami régóta jól bevált, azt szerintem nem érdemes lecserélni. Így van ez a kakaós csigával is, amelyet már nagyon régóta egy Horváth Ilona szakácskönyvből származó recept alapján készítünk.
A tészta hozzávalói: 60 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 2 evőkanál étolaj, 1 evőkanál cukor, tej.
Felfuttatjuk az élesztőt a cukorral, majd összedolgozzuk a liszttel, tojássárgákkal, és annyi tejjel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk, majd beledolgozzuk az étolajat is. Kilisztezett edényben a duplájára kelesztjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, és meglocsoljuk kb. 5 dkg olvasztott vajjal vagy margarinnal, és megszórjuk a töltelékkel. Én most nem kakaót, hanem rogácsot (őrölt Szent János kenyér) használtam, és cukrot természetesen.
A megtöltött tésztát ezután feltekerjük, másfél ujjnyi vastag szeletekre várjuk, és kivajazott tepsibe egymás mellé fektetjük, és megöntözzük kb. 5 dkg olvasztott vajjal vagy margarinnal.

A sütőt begyújtjuk, és mindjárt be is rakjuk a tepsit, amíg felmelegszik addig kel a tészta.
Mikor már majdnem készen vannak a csigák, megöntözzük 2-3 dl forró vaníliás tejjel és tovább sütjük míg szép piros lesz.

Ez lett hát a végeredmény.
Megsütöttem pár nap múlva fahéjas változatban is :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése